Història - Can Cabruja
16179
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16179,bridge-core-1.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

Història

Una llar de prop de 1000 anys

d’història (del segle XI)

allotjament gavarres tranquilitat

Els Cabruja de Santa Pellaia

Can Cabruja té una llarguíssima història al seu darrera, de prop de mil anys.

 

Cabruja és el nom d’un sector del terme de Santa Pellaia on hi havia quatre masos al segle XI que pertanyien als cabiscols de la seu de Girona. L’any 1064 el cabiscol Ponç va deixar al seu successor Joan, i aquest ho va repetir el 1078 a favor de Berenguer Amat, els quatre masos que tenia al lloc anomenat sa Cabruja – “in loco quem dicunt ad ipsam Chabru-.

La Reforma

Vam descobrir la ruïna de Can Cabruja perquè és prop de casa nostra (Can Seguer).  La casa i la zona tenien una bellesa amagada. La casa estava completetament desbordada per l’heura i els terrrenys amb terrasses invisibles per arbres, arbustos i moreres. 

 

Ha estat un privilegi  fer l’esforç de restaurar aquesta meravellosa casa recuperant la seva essència original des dels elements, pedres i racons originals que ens permeten viatjar en la història de la masia catalana i, alhora, donar-li una nova funció, convertint-la en un paradís màgic on les persones puguin venir a regenerar-se, rejovenir i trobar de nou la inspiració i la connexió amb la natura, el silenci i els nostres cors. 

 

Can Cabruja és una peça de paisatge cultural amb animals i plantes pròpies al mig dels boscos de les Gavarres, que suposarà un enriquiment per la natura.

 

Després de la neteja han tornat a brotar al voltant de 300 oliveres al vessant sud. Oliveres que van estar aqui durant segles. Hi ha 3 varietats d’oliveres de la regió de l’Empordà (D.O.): Argudell, Corivell i Verdal.

casa rural historia

in loco quem dicunt ad ipsam Chabru